Vijf luxe watersportbestemmingen in Kroatië

Waterratten in hun element aan, op en in de Adriatische Zee

Kroatië is het land van de duizend eilanden. De beste manier om de natuurlijke en historische schoonheid van de Kroatische kustlijn te ontdekken is ongetwijfeld via het water. De ongerepte natuur, de kleine oude dorpjes en het helder blauwe water tussen de dicht bij elkaar liggende eilanden vormen een waar paradijs voor elke waterrat. Uit een oneindig aantal topbestemmingen aan het water selecteerden wij er vijf.

Het openluchtmusem Zadar

Zadar, in het hart van de Adriatische Zee, werd onlangs nog verkozen tot Beste Europese Bestemming van 2016 en mocht dus niet ontbreken op deze lijst. De 3000 jaar oude stad is een museum op zich en herbergt ontelbare culturele en archeologische schatten, zoals de 9de eeuwse St. Donatus kerk en het Romeins forum. Zadar is een streling voor het oog, en heeft ook wat te bieden voor het oor. De zee en de wind voor de kust bespelen het zee-orgel, een architecturaal kunstwerk van Nikolas Basic op de westelijke oever van de stad. Laat je betoveren door deze buitengewone melodie terwijl je geniet van de, volgens Alfred Hitchcock, mooiste zonsondergang ter wereld. Door zijn centrale ligging in de Adriatische Zee en de korte afstand tot verschillende eilanden, is Zadar het ideale vertrekpunt voor zeiltochten naar zowel het westen als het oosten. Voor de avontuurlijke waterratten mag een bezoek aan het strand van Zdrijac op het eiland Nin niet ontbreken. De ontdiepe waters voor het uitgestrekte zandstrand zijn een wereldberoemde locatie om te kitesurfen. Zowel beginners als ervaren kitesurfers komen er aan hun trekken.

Zadar - praktisch

Door zijn centrale ligging in de Kornati archipel, is de jachthaven van Zadar een perfect startpunt voor een zeilvakantie. Bovendien zorgt de nabijgelegen luchthaven voor een goede bereikbaarheid. De jachthaven is al zes jaar houder van de 'Blauwe Vlag', de internationale milieuonderscheiding voor schone, natuurvriendelijke en veilige jachthavens.

Romantiek in Rovinj

Rovinj in Istrië is de place to be voor de romantische zielen onder ons. De Boog van Balbi naar het oude stadscentrum is een poort naar het verleden. Een wandeling door de smalle straatjes brengt je onmiddellijk terug naar lang vervlogen tijden. Beklim de heuvel naar de St. Euphemia kerk om te genieten van een prachtig uitzicht over het schiereiland. Of geniet van de natuur in het Punta Corrente park. De kust van Istrië is door zijn ondiepe wateren de ideale locatie voor beginnende duikers om de Kroatische onderwaterwereld te ontdekken. De meer ervaren duikers kunnen op 8 km van Rovinj duiken naar het wrak van het Baron Gautsch passagiersschip, één van de mooiste wrakken voor de Kroatische kust. Gooi na je bezoek aan Rovinj de trossen los om de verschillende eilanden van de archipel te bezoeken of zet koers naar het nationaal park Brijuni

Rovinj praktisch

De ACI (Adriatic Croatia International Club) jachthaven van Rovinj ligt in het oostelijke deel van de haven en op amper 1 km van het stadscentrum. Het aanpalende bos en het eiland St. Katarina, bieden bescherming tegen de wind. De jachthaven is het hele jaar door open en beschikt over verschillende faciliteiten zoals: water- en elektriciteitsaansluitng, wifi en een restaurant. Bovendien geniet je vanuit de jachthaven van een prachtig uitzicht over de oude stad.

Kuren op Mali Losinj

Schrik niet wanneer u tijdens uw tocht naar Mali Losinj het gezelschap krijgt van een groep dolfijnen. De diertjes zijn al lange tijd vaste bezoekers van het eiland en bezorgen elke zeiler die ze begroeten een unieke en onvergetelijke ervaring. De natuurlijke haven van Mali Losinj, de grootste stad op de Adriatische eilanden, maar met amper 10.000 inwoners zeer intiem, is een populaire stop geworden op verschillende zeilroutes. Mali Losinj, en met uitbreiding het hele eiland Losinj, staat bekend voor zijn gezondheidstoerisme. De lucht- en waterkwaliteit zijn er uitmuntend en hebben, samen met het gunstige klimaat en de lokale vegetatie, een natuurlijk gunstig effect op de gezondheid. Wellness en Mali Losinj gaan hand in hand.

Mali Losinj - praktisch

De jachthaven van Mali Losinj bevindt zich in het noordoosten van de stad. De jachthaven is het hele jaar door open en biedt verschillende faciliteiten aan zijn bezoekers, zoals: een winkel en een wasserette.

Hvar, dag en nacht het beste van Kroatië

Hvar is een eiland van superlatieven: zonnigste, meest luxueuse, langste,… en bij de 10 mooiste eilanden ter wereld. Zij die de luxe van een zeilvakantie willen combineren met het nachtleven in Kroatië, meren het best aan in de gelijknamige hoofdstad in het zuiden van het eiland. Begin je verblijf in Hvar op het Sint-Stefanus Plein met een bezoek aan de kathedraal, het arsenaal en het oudste theater van Kroatië. Geniet voor je de nacht induikt van een heerlijke vismaaltijd in één van de vele restaurants in de stad. Een aanrader is de traditionele maaltijd gregada, een stoofpotje van vis en aardappelen, gemaakt volgens het eeuwenoud recept van de vissers van Hvar. Zoek na een wilde nacht de rust op van de ongerepte natuur op het eiland. Van witte stranden tot uitgestrekte geurige lavendelgaarden, een betere plek om tot rust de komen vind je niet snel.

Hvar - praktisch

Door de drukte in de populaire haven van Hvar is het vaak een beter idee om anker te leggen voor de kust de havenstad. Een alternatief is de jachthaven ACI Palmizana op het eiland St. Klement. Verborgen in de baai van het autovrije eiland, is dit de ideale plaats om te ontsnappen aan de drukte. Van juni tot augustus kan u de watertaxi nemen om over te steken naar het eiland Hvar.

Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee

Helemaal in het zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. De Oude Stad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de reden hiervoor is niet ver te zoeken. De omwalde vestiging is een schatkist vol met schatten uit haar rijke verleden. Maak voor je de stad induikt eerst een wandeling over de stadswallen voor een prachtig overzicht over de stad. De fontein van Onofrio, het Rectorenpaleis en het Franciscanenklooster zijn maar enkele van de vele historische bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Een wandeling langs de Stradun, de hoofdstraat en het kloppend hart van de stad, mag zeker niet ontbreken. Ontdek Dubrovnik langs een andere kant en maak een kayak tocht van één of meerdere dagen rond de stad en de Elaphite eilanden. De kayak brengt je naar betoverende afgelegen plaatsen waar je anders nooit zou geraken.

Dubrovnik- praktisch

De ACI jachthaven van Dubrovnik is reeds 15 jaar houder van de 'Blauwe Vlag' en werd 3 jaar op rij (2010-2012) verkozen tot beste Kroatische jachthaven van de Adriatische kust (in de categorie voor 250-450 aanlegplaatsen).

Aantekeningen voor de redacteurs:

Voor meer informatie over luxe hotels en leuke restaurants op bovenvermelde bestemmingen kan u terecht bij indra.alex@grayling.com of inovak@visitcroatia.be.

--

Over het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme is een toeristische organisatie met hoofdzetel in Zagreb, opgericht om de identiteit en de reputatie van de bestemming Kroatië in het buitenland te verbeteren en te promoten. In 2015 werden er in totaal 80 miljoen overnachtingen in Kroatië geboekt, 6,9% meer dan het jaar ervoor. De organisatie heeft lokale kantoren in 16 kernmarkten en is sinds 2001 ook aanwezig in België. Sinds 2010 is het aantal Belgische aankomsten in Kroatië gestegen met 58,83%.

 

Over Kroatië

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op slechts een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1 300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden slechts 2 uur. Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme kan u terecht op www.croatia.hr.

 

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels