Rivieren, Riesling en Romantiek

Kroatië verrast bezoekers met tal van onverwachte superlatieven

Van de kleinste stad ter wereld tot de meest romantische plek in Europa – Kroatië is rijk aan superlatieven en dus dé perfecte vakantiebestemming op amper 1300 kilometer of twee uur vliegen vanuit België. Hieronder vind je enkele van de opvallendste superlatieven van het land aan de Adriatische Zee.

Istrië, het grootste schiereiland van de Adriatische zee met de kleinste stad ter wereld: Hum

Istrië, gelegen in het noordwesten van Kroatië, is het grootste schiereiland (2813 km²) in de Adriatische Zee. Het wordt vaak het ´Kroatische Toscane` genoemd en is beroemd om zijn groene binnenland, smalle wegen, wijngaarden en middeleeuwse heuveldorpen en gehuchten. Verborgen in Istrië ligt Hum, de kleinste stad ter wereld! Hum telt amper 30 inwoners, maar is een toeristische trekpleister vanwege zijn middeleeuwse stadsgezicht: met zijn massieve oude muren is het stadje zeker een bezoek waard! De zogenaamde Glagolitic Alley, een 3 kilometer lang pad en de hoofdattractie in de streek, verbindt Hum met Roč, een iets groter stadje in het achterland van het Istrische schiereiland.

Romantiek en de beste zonsondergangen ter wereld in Zadar

Zin in een perfecte dag met je partner? Ga dan naar Nin, de meest romantische stad van Europa! Nin is gelegen in Zadar, vooral gekend voor zijn middeleeuwse geschiedenis en cultuur, en ideaal voor een romantische trip. Bezoek de prachtige kroningskerk van Sint-Nicolaas, waar je meer te weten komt over de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Kroatië. Geniet van het leven met je geliefde op de geweldige stranden van Nin en bewonder de unieke zonsondergangen aan de waterkant. Zadar staat trouwens gekend voor de mooiste zonsondergangen ter wereld! “Zadar heeft de mooiste zonsondergang ter wereld, mooier nog dan in Key West, in Florida, die elke avond wordt geprezen”, om het met de woorden van Alfred Hitchcock te zeggen. Veel toeristen zullen nooit de ondergaande zon en de zee vergeten die van kleur verandert naargelang de beweging van de golven. Fan van lange, romantische strandwandelingen? Ga dan naar de langste kustlijn van Kroatië in Pag die maar liefst 270 kilometer lang is!

Hvar: het zonnigste eiland van Kroatië

Hvar is dé plek met de meeste superlatieven in Kroatië: het is het meest luxueuze eiland, de zonnigste plek van het land (2.724 uren zon per jaar) en, samen met Dubrovnik, de populairste toeristische bestemming. Volgens het Kroatisch Instituut van Toerisme had Hvar zelfs 1.322.000 overnachtingen in 2015! Het milde klimaat met zijn warme winters en aangename zomerdagen maakt van dit eiland de perfecte bestemming voor de vele bezoekers, die komen voor het schitterende landschap van de Middellandse Zee, de rijke traditie en uitgaansbuurten.

Proef de beste Kroatische wijnen in het meest oostelijke dorp van Kroatië: Ilok

Ben je een wijnliefhebber? Dan is Ilok de ideale plek voor jou! Ilok, omringd door de hellingen en prachtige wijngaarden van Fruška Gora, is de thuisbasis van een van de beroemdste wijnsoorten ter wereld: de Ilok Traminac, die aan het Engelse hof wordt geserveerd. In het meest oostelijke dorp van Kroatië vind je ook riesling, pinot blanc, rijnriesling, chardonnay en frankovka. Tal van Ilok-wijnen hebben al prijzen gewonnen en nieuwe markten veroverd. Ilok zelf is een stad met een lange geschiedenis en vol culturele contrasten.

Karlovac: de stad met de meeste Kroatische rivieren

Karlovac, staat bekend om zijn vier grote rivieren die elk door de prachtige en uitzonderlijke stad vloeien. Wist je dat zelfs Michael Jackson de stad als decor koost voor zijn hit “ Earth Song”? De langste rivier die door Karlovac stroomt, is de Kupa, die tussen beboste heuvels en weelderige valleien loopt en in de Sava uitmondt. De Kupa is uniek in zijn soort en stroomt als enige rivier in de wereld in de tegenovergestelde richting (naar het binnenland), hoewel ze op amper 30 km van de Adriatische Zee ontspringt. Een andere rivier die door Karlovac stroomt, is de Mrežnica, waarschijnlijk de groenste rivier die je ooit zal zien. Het geheim hierachter is de kloof, waar je tal van watervallen en stroomversnellingen vindt. De Dobra staat weer bekend om haar wild en onstuimig water, de perfecte rivier dus om te raften. De laatste rivier die door Karlovac loopt, is de Korana, waar de prachtigste plekken stroomopwaarts te vinden zijn. Karlovac is een van de weinige steden ter wereld waarvan de precieze stichtingsdatum gekend is. 

###

Over het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme is een toeristische organisatie met hoofdzetel in Zagreb, opgericht om de identiteit en de reputatie van de bestemming Kroatië in het buitenland te verbeteren en te promoten. In 2015 werden er in totaal 80 miljoen overnachtingen in Kroatië geboekt, 6,9% meer dan het jaar ervoor. De organisatie heeft lokale kantoren in 16 kernmarkten en is sinds 2001 ook aanwezig in België. Sinds 2010 is het aantal Belgische aankomsten in Kroatië gestegen met 58,83%.

Over Kroatië

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op slechts een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1 300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden slechts 2 uur. Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme kan u terecht op www.croatia.hr.

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels