Opening van het nieuwe Apoxyomenos Museum op Lošinj, Kroatië

Na een rondreis van 9 jaar, waarbij hij te zien was in tal van musea over heel de wereld, zoals het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en het Gettymuseum in Los Angeles, keert de Griekse reus terug naar Lošinj. Daar zal hij ondergebracht worden in het spiksplinternieuwe Apoxyomenos Museum, dat op 30 april zijn deuren opent.

De Apoxyomenos, een antiek bronzen standbeeld van een atleet, werd in 1997 bij toeval ontdekt door de Belgische duiker René Wauters, op een diepte van 45 m onder de zee, tussen de eilanden Vele Orjule en Lošinj. Vanaf 30 april is het beeld te bewonderen in het spiksplinternieuwe Apoxyomenos Museum dat volledig aan hem gewijd is.

Het enige grote bronzen standbeeld gevonden aan de Oostkust van de Adriatische Zee

Het 1m92 grote standbeeld beeldt een jonge atleet uit met een ‘strigile’ een schraper die werd gebruikt om olie, stof en zweet van het lichaam te schrapen na een wedstrijd. Op basis van de gebruikte stijl en materialen werd het beeld tijdens de restauratie gedateerd in de 2de/1ste eeuw voor Christus. Het prototype is ouder en dateert uit de 4de eeuw voor Christus. Het standbeeld van Lošinj is het meest volledige en best bewaarde van de acht gekende Apoxyomenos-varianten.

Architectenbureau Randić-Turato was verantwoordelijk voor de werken aan het Apoxyomenos Museum in het Kvarner-paleis te Mali Lošinj. Bezoekers kunnen er 9 scènes ontdekken, waar ze aan de hand van smaken, geuren, geluiden en beelden alles te weten komen over de Apoxyomenos en de bestemming Lošinj.

 

# # #

 

Over het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme is een toeristische organisatie met hoofdzetel in Zagreb, opgericht om de identiteit en de reputatie van de bestemming Kroatië in het buitenland te verbeteren en te promoten. In 2015 werden er in totaal 80 miljoen overnachtingen in Kroatië geboekt, 6,9% meer dan het jaar ervoor. De organisatie heeft lokale kantoren in 16 kernmarkten en is sinds 2001 ook aanwezig in België. Sinds 2010 is het aantal Belgische aankomsten in Kroatië gestegen met 58,83%.

Over Kroatië

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op slechts een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1.300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel, Antwerpen of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden slechts 2 uur. Er zijn directe vluchten vanuit België naar 6 van de 7 Kroatische luchthavens. Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme kan u terecht op croatia.hr/nl.

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels