Met kracht grenzen overschrijden: 18 voltboorhamer van Bosch beveiligt één van de meest buitengewone highlines aan het Mont Blancmassief

Het aanzicht van zijn geweldige pracht is niet iedereen gegund: de Grand Capucin geldt als één van de moeilijkst te beklimmen bergen van de Alpen. Hij steekt als reusachtige rotsobelisk 400 meter boven de Glacier du Géant uit en is alleen vanaf de gletsjer en de omliggende toppen van de Mont Blancgroep te zien, die hem uit alle hemelsrichtingen omsluiten. Deze buitengewone coulisse heeft de wereldrecordhouder highlinen, de Zwitser Bernhard Witz, tot nu toe de meest veeleisende highline op 3610 meter hoogte geïnspireerd:

"De Trident du Tacul is één van deze rotstorens. Hij fascineert me sinds ik voor het eerst een foto ervan gezien had. Als een reusachtige naaldpunt van graniet torent hij boven de gletsjer uit in de schaduw van de Grand Capucin. Niet ver ernaast staat een andere, bijna 200 meter hoge rotstoren met de naam Chandelle. Deze twee toppen met een highline te verbinden, daarvan heb ik vele jaren gedroomd."

Samen met vier andere highliners en alpinisten uit Zwitserland, uit Frankrijk en de VS heeft hij dit project nu aangevat en gaat hij de buitengewone uitdagingen aan: het team moest telkens weer eigen grenzen overwinnen − niet alleen om de 87 meter highline te betreden, maar ook om deze te spannen. Ze werden hiervoor bijgestaan door de GBH 18V-26 Professional, een toestel van de nieuwe 18 volt boorhamergeneratie van Bosch. In combinatie met de Bosch hamerboor SDS plus-7X werd hij bij de verankering van de highline in het granietgesteente van de torens ingezet.

Hoe men een highline 200 meter boven de gletsjer spant

"Helemaal zo heb ik mij dit niet voorgesteld" − de hoogalpiene omgeving met de ijle lucht, het snel wisselende weer en de last die op de toppen van de rotstorens dient te worden gedragen, maken van het klimmen voor Bernhard Witz en zijn team een marteling. Het doel voor deze dag is ambitieus: ingedeeld in twee teams moeten de highliners voor in het totaal 900 meter kabel aan de beide rotstorens zorgen, op de toppen de verankeringen voor de highline voorbereiden om zich daarna aan de andere kant van de rotstorens met de aan elkaar geknoopte bevestigingstouwen opnieuw naar beneden te laten.

"Zo kunnen we later een verbinding tussen de twee toppen maken en de highline omhoogtrekken", aldus Bernhard Witz.

Bij dit programma is het voor de hand liggend dat de krachten bij de boringen gespaard moeten worden:

"Elke minuut gebruik van de accuboorhamer put onze krachten extra uit. Daarom hebben we een bijzonder krachtig toestel nodig om bij de verankeringen in het granietgesteente snel vorderingen te maken. Alleen zo kunnen we energie en kracht sparen."

Aan de boringen onder de zwaarste omstandigheden weerstaat de GBH 18V-26 Professional met een slagkracht van 2,6 joule en het hoge rendement van de EC-motortechniek. Beide eigenschappen bieden een kracht die met deze van een kabelgebonden toestel van de 2-kiloklasse vergelijkbaar is.

Een voordeel voor deze toepassing is ook de nieuw ontworpen bouwvorm van de boorhamer: de greep ligt op één lijn met de booras. Deze L-vorm alsook een efficiënte trillingsdemping helpen het team bijkomend om krachten te sparen. Bij de zware toepassingen onderscheiden zich bovendien de geïntegreerde KickBack Control van Bosch, die een onverwachte terugslag verhindert, alsook de Electronic Precision Control (EPC). Deze beperkt het maximale vermogen van de boorhamer tot 70 procent, zodat vanaf het begin in de slagmodus kan worden gewerkt.

"Met het oog op de beperkte tijd en de veilige aanbrenging van de boorhaken was het voor ons belangrijk dat we bij het aanboren precies werken en niet wegglijden", verklaart Bernhard Witz het voordeel van deze functie en voegt eraan toe: "We hebben de accuboorhamer in combinatie met de SDS plus-7X als accessoire ingezet en kunnen daardoor heel efficiënt werken." De hamerboor van Bosch brengt dankzij de platte snijkanten de maximale slagkracht zonder energieverlies in de randbereiken over en biedt hierdoor een grotere boorefficiëntie dan gangbare hamerboren met afgeschuinde snijkanten. Hij bezit bovendien een boorkop met vier snedes van massief hardmetaal en is bijzonder robuust. Voor Bernhard Witz is dit een eenvoudige vergelijking: "Hoe duurzamer de accessoire, hoe minder materiaal men nodig heeft en hoe minder last men dient te dragen."

De weg is het doel

De energierovende beklimming van de gletsjer de dag voordien, het transport van al het materiaal, een ijskoude nacht in het bivak en de gecompliceerde klimroute die het team bij de Trident Du Tacul dient te volgen, hebben het tempo vertraagd en het tijdschema in de war gebracht. Maar de volgende dag moet beter worden:

"Ik ben blij met zulke ervaren highliners en alpinisten onderweg te zijn. Iedereen weet zonder al te veel woorden wat er gedaan dient te worden", aldus Bernhard Witz optimistisch. Zo schiet de verdere opbouw goed op en in de late namiddag is het eindelijk zover: de highline is gespannen − een puur geluksgevoel! Maar om de highline onmiddellijk te betreden heeft Bernhard Witz deze dag te weinig kracht: "Zelfs met onze ervaring is de geëxponeerdheid van deze highline enorm."

Op dag drie kan hen echter niets of niemand meer tegenhouden en de eerste stappen op de highline zijn gezet. De blik op de prachtige schoonheid van het gletsjerlandschap nemen de spanning van de laatste dagen bij de highliners weg. Bernhard Witz is gelukkig.

"Het is net alsof iemand de tijd heeft stilgezet. Om het even hoe ver we op de highline komen, de weg hiernaartoe was ons doel!"

###

De Power Tools Divisie van de Bosch Groep is wereldwijd marktleider op het gebied van elektrisch gereedschap en accessoires voor elektrisch gereedschap. In 2014 realiseerden de medewerkers een omzet van 4,2 miljard euro, waarvan 85% buiten Duitsland. Met merken als Bosch, Skil en Dremel staat de divisie voor klantgerichtheid en technische vooruitgang. De belangrijkste succesfactoren zijn innovatie en een hoog innovatietempo. In 2014 genereerde de Power Tools Divisie 35% van de omzet met producten die minder dan twee jaar op de markt verkrijgbaar zijn. Bosch Power Tools is van plan om in 2015 zo’n 100 nieuwe producten te lanceren in de vier bedrijfssegmenten: elektrisch gereedschap, accessoires, meetgereedschap en elektrisch tuingereedschap.

De Bosch Groep is een van ‘s werelds grootste leveranciers van technologie en diensten. In het boekjaar 2014 realiseerden ongeveer 290.000 medewerkers een omzet van 48,9 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier business-sectoren: Automotive Technology, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. De Bosch Groep omvat de Robert Bosch GmbH en bijna 360 filialen en regionale ondernemingen in een 50-tal landen. Indien de verkoops- en servicepartners worden meegerekend, is Bosch aanwezig in 150 landen. Dit wereldwijde netwerk van ontwikkelings-, productie- en distributiecentra vormt de basis voor toekomstige groei. In 2014 vroeg de Bosch Groep wereldwijd ongeveer 4.600 patenten aan. De producten en diensten van de Bosch Groep worden ontwikkeld om te fascineren en om bij te dragen tot het verbeteren van de levenskwaliteit, dankzij innovatieve en nuttige oplossingen. Zo biedt het bedrijf wereldwijd technologie aan die “invented for life” is. Meer inlichtingen vindt u op www.bosch.com en www.bosch-press.com.

 

Contacteer ons
Silke Winters Consultant, Grayling Belgium
Silke Winters Consultant, Grayling Belgium
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels