Kroatische ´Stécci` grafstenen toegevoegd op UNESCO Werelderfgoedlijst!

Met zeven bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst is Kroatië dé bestemming voor de cultuurliefhebber

Sinds 15 juli, en na een procedure van zes jaar, heeft de UNESCO de Kroatische ´Stécci` - een bepaald soort middeleeuwse grafstenen – aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd! Met deze laatste toevoeging telt Kroatië maar liefst zeven Werelderfgoedlijst genoteerde bezienswaardigheden!

Stécci zijn monumentale middeleeuwse grafstenen, voornamelijk gesneden uit kalksteen en zijn meestal rechthoekig van vorm met een vlakke bovenkant of gevel. Stécci zijn vaak versierd met inscripties of rudimentaire vormen zoals spiralen of religieuze symbolen, maar ook meer complexe motieven zoals dieren, ridderlijke toernooien en, het meest beroemde, het beeld van een man met zijn rechterhand omhoog.

Er wordt aangenomen dat het type versiering niet alleen afhankelijk is van de artiest die de Stécci heeft gemaakt, maar ook van de wensen van de overledenen die daaronder hun laatste rustplaats hebben gevonden. Onderzoeken suggereren dat de eerste Stécci in de tweede helft van de 12e eeuw werden gemaakt en het hoogtepunt in populariteit bereikten in de 14e en 15e eeuw. Er zijn 4400 Stécci te vinden in Kroatië, verdeeld over twee begraafplaatsen bij Velika en Mala Crljivica, Cista Velika en Dubravka Sint-Barbara, Konavle.

Hieronder een overzicht van de andere zes UNESCO Werelderfgoedsites en het jaar dat ze werden toegevoegd

1979: Split en het Paleis van Diocletian

Het centrum van Split biedt veel aan culturele oogappels met onder andere het paleis van Diocletian dat werd gebouwd tijdens de late 3e eeuw en vroege 4e eeuw. De indrukwekkende omgeving is compleet met de Romeinse kerken, Middeleeuwse forten en Gotische, Renaissance en Baroque paleizen.

1979: Oude stad van Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik staat bekend als de parel van de Adriatische Zee. De stad werd een belangrijke zeemacht in de dertiende eeuw door de ligging aan de Dalmatische kust.  De culturele monumenten in Dubrovnik zijn twee keer beschadigd geraakt in de geschiedenis: in 1667 door een aardbeving en in 1990 tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Dubrovnik was echter in staat om de prachtige Gotische, Renaissance en Baroque kerken, paleizen en fonteinen te behouden.

1997: Historisch centrum van Trogir

Het historische centrum van Trogir is een uitstekend voorbeeld van stedelijke continuïteit: de stad beschikt over mooie Romaanse kerken evenals indrukwekkende Renaissance en barokke gebouwen uit de Venetiaanse periode. 

1997: Basiliek van Poreč

De basiliek van Poreč is met zijn klokkentoren, doopkapel en het paleis van de bisschop een perfect voorbeeld van de vroege Byzantijnse architectuur. De kathedraal is genoemd naar bisschop Euphrasius, die de kathedraal in de 6e eeuw renoveerde en versierde met de beroemde mozaïeken. 

2000: De Sint-Jacobuskathedraal in Šibenik

De Sint-Jacobuskathedraal is ontworpen door de architecten Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus en Niccolò di Giovanni Fiorentino. In deze kathedraal komen Noord-Italiaanse, Toscaanse en Dalmatische bouwstijlen van de 15e en 16e eeuw samen. Uit de vele unieke decoratieve details blijkt de samensmelting van Gotische en Renaissance kunst. 

2008: Stari Grad vlakte

De Stari Grad vlakte is één van de langst gecultiveerde agrarische gebieden in de wereld. De vlakte, opgericht door de oude Griekse kolonisten in de 4e eeuw voor Christus, heeft het leven op het eiland duizenden jaren voorzien. De originele wijngaarden en olijfbomen in dit vruchtbare stukje land zijn tot op heden intact gebleven.

###

 

Over de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme

De Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme is een toeristische organisatie met hoofdzetel in Zagreb, opgericht om de identiteit en de reputatie van de bestemming Kroatië in het buitenland te verbeteren en te promoten. In 2015 werden er in totaal 80 miljoen overnachtingen in Kroatië geboekt, 6,9% meer dan het jaar ervoor. De organisatie heeft lokale kantoren in 16 kernmarkten en is sinds 2001 ook aanwezig in België. Sinds 2010 is het aantal Belgische aankomsten in Kroatië gestegen met 58,83%.

Over Kroatië

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op slechts een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1 300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden slechts 2 uur. Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme kan u terecht op www.croatia.hr.

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels