Al meer dan 23.000 extra medewerkers in Vlaamse kmo’s dit jaar

  • Vlaamse structurele tewerkstelling steeg met 0,65% in derde kwartaal 2016
  • Meer dan 23.000 extra jobs in Vlaamse kmo’s in 2016
  • Belgische kmo-jobindex bereikt recordhoogte

Antwerpen -  Met 113,8 punten bereikt de driemaandelijkse kmo-jobindex van SD Worx voor de derde keer op rij een recordhoogte: de jobindex steeg met 0,39% in het derde kwartaal ten opzichte van het vorige. De positieve trend is vooral te danken aan de stijgende tewerkstelling in Vlaanderen, die sinds begin 2016 met niet minder dan 2,3% toenam. Op basis van de tewerkstellingscijfers schat SD Worx dat er sinds begin 2016 maar liefst 23.000 extra banen in Vlaamse kmo’s gecreëerd werden.

Jobindex op hoogste peil sinds begin van de metingen

De kmo-jobindex van SD Worx staat nu op 113,8, wat betekent dat er sinds december 2005 13,8 meer mensen werken bij bedrijven met maximaal honderd werknemers.

 

“Het is vooral de derde opvallende kwartaalstijging op rij die optimistisch stemt,” zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx. “We spreken nu toch van een structurele blijvende verbetering. Opvallend is wel dat vooral Vlaanderen bijdraagt aan dit succes.”

 

Vlaanderen gaat er sterk op vooruit

De kmo-tewerkstelling steeg in het derde kwartaal het sterkst in Vlaanderen, met maar liefst 0,65% ten opzichte van het tweede kwartaal. De sterke groei geldt voor alle Vlaamse provincies. Sinds januari 2016 steeg de tewerkstelling in alle Vlaamse provincies met meer dan 2%. Ten opzicht van het vorige kwartaal kende ook Brussel, na een negatief tweede kwartaal opnieuw een groei (0,2%), terwijl er in het Waals Gewest sprake was van een lichte daling (-0,1%).

De positieve trend die we sinds begin 2016 kennen zet zich dus voort. Tijdens de drie eerste kwartalen van 2016 steeg de tewerkstelling in Vlaanderen (+2,3%), Brussel (+0,4%) en Wallonië (+0,1%).

Meer dan 23.000 extra jobs in Vlaamse kmo’s  

De Belgische kmo’s in de privé-sector stellen bijna 1,7 miljoen mensen te werk. SD Worx berekende dat zij voor bijna 60% van de privé-tewerkstelling in ons land zorgen. Op basis van de kmo-jobindex berekende SD Worx dat er in 2016 al ruim 23.500 banen bijkwamen in Vlaamse kmo’s.

De ‘kmo-jobindex’ van SD Worx. De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

 

SD Worx         
SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan KMO’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers.
Samen staan ze in voor meer dan 47.000 KMO-werkgevers die in totaal meer dan 280.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 26 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale KMO-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de KMO-problematiek door en door kent.

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels