5 redenen waarom je nú naar Kroatië moet trekken!

Kroatië heeft iets te bieden voor ieders smaak en lifestyle.

Nog geen vakantie gepland? Hier zijn 5 redenen waarom je nú je reiskoffers moet pakken en naar Kroatië moet trekken! Van ongerepte eilanden, de Dalmatische kust  en avontuurlijke sporten tot de beste lokale gerechten en Unesco werelderfgoedsites – in Kroatië is er voor iedere reiziger wat wils en dat op amper een paar uur vliegen!

1: Laat je onderdompelen in de geschiedenis, cultuur en rijke tradities!

Kom de Kroatische cultuur opsnuiven en ontdek de rijke geschiedenis van het land van de duizend eilanden. Wandel door de adembenemende, autovrije Oude Stad van Dubrovnik – een Unesco werelderfgoedsite – en verken het netwerk van pittoreske straatjes en pleinen.

In Split kan je tot 1.700 jaar teruggaan naar de tijd van de Romeinse keizer Diocletianus. Die besloot zijn paleis te bouwen op het schiereiland waar hij de laatste jaren van zijn leven wou doorbrengen. De hele historische kern van Split, met het Paleis van Diocletianus, staat sinds 1979 eveneens op de Unesco-werelderfgoedlijst.

In Poreč gaat de geschiedenis terug tot het Romeinse Rijk wat nog altijd te merken is aan het dorpscentrum, waarvan het symmetrische en geometrische stratenplan bewaard is gebleven. De basiliek van Euphrasius uit de 6de eeuw, het meest waardevolle culturele en historische monument van Istrië, staat ook op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Verken de 3.000 jaar oude stad Zadar, die in 2016 door de organisatie European Best Destinations werd uitgeroepen tot ´Beste Europese Bestemming´. European Best Destinations is een Europese organisatie in Brussel die werd opgericht om cultuur en toerisme in Europa te promoten. Zadar overtuigde hen door historisch erfgoed aan een adembenemende natuurlijke schoonheid te koppelen om bezoekers een unieke belevenis te bieden. Bezoek het grootste Romeinse forum aan de Kroatische kant van de Adriatische Zee en de onvergetelijke Romaanse kerk van Sint-Donatus. 

De regio Slavonija in het oosten is het best bewaarde geheim van Kroatië. Deze streek, gevormd door de kracht van de machtige rivieren Drava, Donau en Sava, wordt gekenmerkt door zijn opvallende en boeiende landschap, met eindeloze gouden akkers, heuvels doorspekt met uitstekende wijngaarden en één van de grootste, waterrijke natuurgebieden van Europa, het natuurpark Kopacki Rit.

3: Ga helemaal los in het bruisende nachtleven!

Zit je niet graag stil tijdens je vakantie? Geen probleem, in de zomer zijn er tal van activiteiten en evenementen waar je naartoe kan gaan! Het zomerfestival van Dubrovnik (10 juli – 25 augustus 2016) staat altijd garant voor een massa toeschouwers en een bruisend nachtleven.

En wat plezier en het nachtleven betreft: deze zomer nodigt Poreč bewoners en bezoekers uit op zijn eerste Openluchtfestival. Van 9 juni tot 10 september komen de straten en pleinen van het historische stadscentrum en het betoverende eiland Sveti Nikola tot leven met meer dan honderd culturele evenementen en straatoptredens. Elke vrijdag is de zee voor de promenade van Poreč het toneel van een spectaculaire lasershow.

Het eiland Hvar het meest luxueuze eiland en de zonnigste plek van het land is een niet te missen bestemming voor al wie op zoek is naar plezier en nachtclubs. De beste manier om Hvar en de nabijgelegen 79 eilanden en zo’n 500 eilandjes langs de Dalmatische kust te verkennen, is een gulet-zeilschip te charteren en aan island-hopping te doen. Nadien kan je genieten van het nachtleven van Hvar, het eiland waar alles draait rond chique hotels, elegante restaurants, dure jachten, trendy bars en clubs. 

4: Laat je verleiden door de culinaire tradities en de beste wijnen in de wereld!

Voor de fijnproevers zijn er meerdere plaatsen in Kroatië waar je de culiniaire tradies van het land kan ontdekken. Rovinj ligt in Istrië en is een wereldvermaarde gastronomische bestemming. Enkele van de plaatselijke specialiteiten zijn zwarte en witte truffels, die tot de beste ter wereld behoren, verse zeevruchten, wilde asperges, olijfolie van topkwaliteit en bekroonde wijnen.

De geschiedenis van de regio Slavonija en zijn banden met de buurlanden hebben voor een intrigerende culturele achtergrond gezorgd, die ook uit de verschillende regionale gerechten blijkt: door het rijkelijke gebruik van paprika en knoflook zijn die sterker gekruid dan elders in Kroatië.

Overige unieke culinaire tradities kan je vinden in Zadar met de Maraschino, een likeur van kruiden en fruit die aan het begin van de 16de eeuw ontwikkeld werd door de apothekers van het Dominicaanse klooster van Zadar. Ook in Opatija moet je zeker de culinaire streekspecialiteit proeven: Kvarner Scampi, die als de beste ter wereld wordt beschouwd! 

5: Daag jezelf uit: Kroatië is de ´place to be` voor adrenalinejunkies!

Meer op zoek naar avontuur en adrenaline? Ontdek de Plitvice meren op een unieke manier en bewonder deze prachtige omgeving vanuit de lucht, met een deltavlieger of zweefvlieger.

Met zijn fantastische natuurlijke schoonheid biedt Rovinj ook een ruime waaier aan openluchtavonturen, zoals zweefvliegen, vrij klimmen, canyoning, spelonken, paardrijden, bergwandelingen en mountainbiking – perfect voor al wie op zoek is naar een actieve vakantie! En voor de echte adrenalinejunkies is er de zip-lining route in Omiš, ongeveer 25 kilometer ten zuid-oosten van Split en 2100 meter lang, die bezoekers door de lucht laat vliegen over het landschap van de prachtige rivier Cetina. Een spectaculair uitzicht en vogelvluchtervaring van één van de meest prachtige landschappen van Kroatië.

###

 

Over de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme

De Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme is een toeristische organisatie met hoofdzetel in Zagreb, opgericht om de identiteit en de reputatie van de bestemming Kroatië in het buitenland te verbeteren en te promoten. In 2015 werden er in totaal 80 miljoen overnachtingen in Kroatië geboekt, 6,9% meer dan het jaar ervoor. De organisatie heeft lokale kantoren in 16 kernmarkten en is sinds 2001 ook aanwezig in België. Sinds 2010 is het aantal Belgische aankomsten in Kroatië gestegen met 58,83%.

Over Kroatië

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op slechts een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1 300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden slechts 2 uur. Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme kan u terecht op www.croatia.hr.

 

Contacteer ons
Over Grayling

PR Agency: Corporate & consumer brand communications - Media relations & trainings - Reputation & crisis management
// Grayling & Citigate (former PR Force)

Grayling
Kunstlaan 46 Avenue des Arts
1000 Brussels